2020: It was the best of times, it was the worst of times

Setningen er hentet fra romanen “A Tale of two cities” av Charles Dickens, som tar oss med til den franske revolusjonen. Da jeg skulle skrive en oppsummering av året 2020, kom jeg til å tenke på akkurat denne setningen. Setningen fortsetter slik:

«…it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair»

Året vi straks legger bak oss, har gitt oss store omveltninger, både på godt og vondt. Vi har fått oppleve konsekvensene av en pandemi som ikke har latt seg tøyle umiddelbart, og som ikke bøyer seg for hverken lokale, nasjonale eller globale beslutninger. Sårbare og utsatte grupper i samfunnet har fått redusert sin livskvalitet grunnet nødvendige smitterestriksjoner. Øvrig befolkning og bedrifter har fått restriksjoner som må følges av ren nødvendighet.

Konsekvensene av pandemien har gitt redusert etterspørsel på flere områder, med tilhørende vanskelige beslutninger om permitteringer og oppsigelser. Spesielt rammet har reiselivsbedriftene vært, og tjenestesektoren som helhet. Samtidig er det noen bedrifter og sektorer som har opplevd en økning i etterspørsel, spesielt ser vi dette innen produkter og varer. Statistisk sentralbyrå (SSB) har flere gode oppsummeringer av pandemiens påvirkning på Norge. Blant annet kan SSB fortelle at jobbfallet, som var utpreget dramatisk ved sommertider, nå viser tegn til å falle måned for måned. Vi ser positive effekter som digitaliseringsakselerasjon på kort tid, en sterk reduksjon i klimaavtrykk fra reiser og økt fleksibilitet for mange arbeidstakere grunnet økte muligheter for arbeid hjemmefra.  For ikke å snakke om økt kunnskap i omtrent hele befolkningen rundt videokonferanser!

Mens varekonsumet har vokst sterkt gjennom de siste tre kvartalene, har tjenestekonsumet vist en langt svakere utvikling på grunn av smitteverntiltakene. Nivået på husholdningenes konsum er dermed fremdeles lavere enn før koronautbruddet. Vi må fortsette å sikre gode ordninger for bedrifter og arbeidstakere fremover, dette gjelder både økning av permitteringsperioden og gode støtteordninger for bedrifter som må redusere sitt tilbud grunnet smitterestriksjoner.

Vaksinetilgangen gir lys i tunellen, men SSB forventer at det kommer til å bli verre før det blir bedre. Store deler av befolkningen må være vaksinert før vi kan forvente å se at økonomien kommer tilbake til normale nivåer.

Gode samtaler med innovative kunder

Pandemien har påvirket oss alle, både på jobb og privat, og jeg vil dele litt fra arbeidet som kommunikasjonssjef i Visolit. Jeg snakker jevnlig med våre nye og eksisterende kunder, og etter mars har vi utført samtalene via Teams. Fellesnevneren for kundene jeg snakker med, er at de brenner for hvordan de kan videreutvikle egen virksomhet. Kundene ser stadig på mulighetene teknologien gir, og blir dermed også bedre rustet til å møte pandemiens konsekvenser. I samtaler med kundene er alltid fremskrittet og innovasjonen viktigst. Jeg snakker også jevnlig med nye kunder som setter innovasjon og digitalisering høyt, og er opptatt av å velge de gode og strategiske samarbeidspartnerne som løfter virksomheten videre. Som konsernsjef Terje Mjøs sier: IT er ikke lengre enn støttefunksjon, men en sentral del av virksomhetenes DNA.

Jeg satte stor pris på å bli bedre kjent med virksomhetene og strategene i :

Con-Form

View Ledger

Nelfo

Ross Offshore

Attendo

Hunton

Color Line

KGJS skipsrederi

Simplify Sverige AB

Radiator VVS AB

Willhem AB

Jeg gleder meg til nye samtaler med eksisterende og nye kunder også i 2021. Jeg lærer mye av å snakke med dyktige strateger hos kunde, både om forretningen og målene til virksomheten, og bedre forståelse for hvordan vi i Visolit bidrar til å skape forretningsverdi. Takk til alle kunder for gode refleksjoner rundt innovasjon og videreutvikling! Vi fortsetter med de gode samtalene og relasjonene i 2021!

You’ll never walk alone og «It was the spring of hope»

Det som slår meg med året 2020 er først og fremst samholdet vi har vist gjennom pandemien. Vi har alle vært mer isolerte, men samtidig har vi alle vært en del av noe større. Den svenske statsministeren Stefan Löfven sier det bedre enn de fleste: – Vi har alle forbannet både situasjonen og konsekvensene av korona, men vi har også alle vært en del av løsningen.
Eller som vi Liverpool-fans sier det: You`ll never walk alone.

I 2021 blir utsagnet fra Dickens til virkelighet: It was the spring of hope. Vaksineprogrammene er igangsatt, og vi håper alle at det skal gi oss en sakte og kontrollert tilbakegang til et mer normalt liv.

Takk for det gamle, og med de beste ønsker for 2021!

Legg igjen en kommentar