Facebook gir læringseffekt!

Facebook er et dansegulv– der det er fullt av mennesker som står klare til dans- i form av å lage, lese og dele innhold. Mange på dansegulvet vil gjerne ha kontakt med organisasjoner og bedrifter- og her ligger en gyllen mulighet til å pleie relasjoner og å  bygge kunnskap.

facebook gir læringseffekt

Facebook- den største enkeltarena for politisk debatt i Norge?

Som student på studiet Digital kommunikasjonsledelse ved Handelshøyskolen BI ble jeg kjent med boka «Liker, liker ikke» av samfunnsforskerne Bernard Enjolras, Rune Karlsen, Kari Steen-Johnsen og Dag Wollebæk. De fant at kun 8 prosent av brukerne svarte at de brukte Facebook til samfunnsorienterte og politiske formål. Allikevel er andelen som sier de diskuterer politiske saker på Facebook 22 prosent! Dermed hevder Enjolras et al at Facebook er den største enkeltarenaen for politisk debatt i Norge. (Enjolras et al, 2013:48).

Den samme studien avdekket at de unge ikke logger seg på Facebook for å bli politisk oppdatert- i stedet «snubler» de over det politiske innholdet mens de er pålogget av andre grunner!  Da ser vi også hvor viktig brukerne som utgjør de 8 prosentene er- de sørger for å spre innhold og debatt- slik at det totale antallet som faktisk får informasjon om samfunnsorienterte og politiske formål blir 22 prosent. De fant også at mange av de spurte mente de hadde lært av å delta i nettdebatter på Facebook som de ikke visste fra før! Dette er interessant kunnskap for alle som arbeider med samfunn og politikk.

Flere tidligere studier har også funnet at bruk av Facebook for bedrifter kan bygge relasjoner, kundetilfredshet, lojalitet og ikke minst påvirke anbefalingsgraden.

Jeg ville se nærmere på hvilke effekter bruk av Facebook kunne gi, og valgte å utføre en spørreundersøkelse blant brukerne av Fellesforbundets Facebook-side. Med 100 svar var det mulig å utføre en analyse ved bruk av analyseverktøyet SPSS, og resultatene var oppløftende: Bruk av Facebook gir læringseffekter! Læringseffekt har også blitt støttet av økonomiforskerne Harpon, Alpert og Histen (2013)- som fant at studenter fikk økt læringsutbytte ved å bruke Facebook som diskusjonsverktøy.

Jeg fant at både relevant innhold (basert på et batteri av faktorer som målte ulike sider av relevant innhold) og aktiviteten «like innlegg» kunne forklare mye av variasjonen i læringseffekten hos brukerne.

For respondentene i studien ga altså bruk av Facebook læringseffekt, og læringen ble påvirket av både relevant innhold og aktivitet rundt innholdet. Figuren på bildet illustrerer dette.

I tiden fremover vil jeg belyse både hva relevant informasjon og faktisk samhandling på en bedrifts Facebook-side kan gi av effekter. Kunnskap om kanalen Facebook er viktig- og som dere vil se er det en del relevante studier på området som kan benyttes. Man er absolutt ikke nødt til å bedrive synsing- til det er Facebook for viktig.

En kommentar om “Facebook gir læringseffekt!

Legg igjen en kommentar